Recept Telecí pavouček

 

Telecí pavouček s dýňovo-karotkovým pyré, šalvějí a vlašskými ořechy

 

KisKis produkty_web_1364x1024_7

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:


  • nůž a prkénko,
  • škrabku,
  • mačkadlo,
  • pánev (ideálně grilovací),
  • hrnec,
  • mixér,
  • šlehač,
  • papírové utěrky,
  • sůl, pepř a rostlinný olej

 


Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: oloupat brambory a mrkev. Omýt dýni. Vše nakrájet na podobně velké kousky. Oloupat česnek. Ohřát smetanu. Otrhat šalvějové listy ze stonku.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.

Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.

 

Recept pro dvě osoby

 

  1. Vyndej maso z lednice, aby získalo pokojovou teplotu.

  2. Z očištěné mrkve škrabkou oloupej pár plátků, na porci cca 8-10ks. Otrhej také pár šalvějových lístků. Rozpal na pánvi větší vrstvu oleje (alespoň 0,5 cm) a osmaž v něm 10 sekund mrkvové plátky spolu se šalvějovými lístky. Vyndej je opatrně na papírovou utěrku a posol je.

  3. Brambory, mrkev, dýni a polovinu množství česneku dej vařit do lehce osolené vody.

  4. Zbytek šalvějových listů spolu s druhou polovinou česneku, vlašskými ořechy, špetkou soli a olivovým olejem rozmixuj na pesto.

  5. Vař zeleninu až do úplného změknutí, mělo by to trvat tak
    15 minut, záleží na velikosti kousků. Slij potom vodu, přidej máslo a ohřátou smetanu. Rozmělni vše mačkadlem, následně ideálně šlehačem do hladka. Pyré můžeš lehce dosolit. 

  6. Rozpal si suchou pánev, maso osušené papírovou utěrkou následně potři v ruce olejem. Polož ho na pánev a opékej zprudka cca 3-4 minuty z každé strany. 

  7. Maso vyndej z pánve a nech ho v teple ještě pár minut odpočinout, přikryj ho například na prkénku miskou. Poté ho nakrájej na tenké plátky.

  8. Servíruj ho s pyré, pestem a mrkvovými chipsy, na talíři ještě čerstvě osol a opepři.