Tagliatelle alla Bolognese
Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!
Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:
- nůž a prkénko,
- škrabku,
- velkou mísu,
- hlubokou pánev,
- vařečku,
- větší hrnec na těstoviny,
- cukr, sůl, pepř a rostlinný olej
Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: oloupat cibuli, česnek, mrkev a očistit řapíkatý celer. Česnek a cibuli nakrájet najemno, mrkev a řapík na kostičky. Na kostičky také nakrájet pancettu. Otrhat listy bylinek a najemno je nasekat.
Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.
Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.
Postup pro dvě osoby:
- Maso vyklop do mísy. Lžičku jedlé sody rozpusť ve dvou lžících vody a vmíchej ji do masa. Rukama vše důkladně promíchej.
- Lžíci oleje rozpal na pánvi a dvě minuty na něm opékej kostičky pancetty.
- Postupně přidávej na pánev cibuli, česnek, mrkev a nakonec řapíkatý celer.
- Nezapomeň na rajčatový protlak, nech ho pár minut zkaramelizovat. Vše hezky míchej.
- Na pánev poté přidej drcená rajčata a oslaď je dle chuti, přibližně jednou čajovou lžičkou cukru. Lehce je také osol a opepři.
- Přichází na řadu maso. Vmíchej ho do rajčatové omáčky a vařečkou co nejvíc rozdrť. Nech lehce zhnědnout.
- V tento moment přidej víno a dej mu dvě minuty, aby se vypařilo.
- Přisyp všechny sušené a většinu čerstvých bylinek, nech si jen trochu na zdobení.
- Nalij 100ml vlažné vody, stáhni teplotu a nech směs vařit co nejdéle, minimálně však 30 minut. Pokud bude omáčka moc houstnout, neboj se přilít víc vody. Toto tradiční italské ragú by se mělo dlouze a pomalu táhnout, aby se tuk oddělil od masa a dal tak omáčce nezaměnitelnou chuť a konzistenci. My jsme si k tomuto efektu dopomohli sodou, která proces urychluje.
- Mezitím dej vařit vodu na těstoviny v poměru 1 litr vody na 100g těstovin, vodu osol až při varu, slanost vody by měla připomínat moře. Těstoviny hoď do vody těsně před koncem přípravy omáčky, vař je 2-3 minuty. Než je sliješ, schovej si trochu vody z vaření.
- Těstoviny přidej na pánev k omáčce, přidej i trochu vody z uvařených těstovin.
- Do těstovin na pánvi vmíchej 2/3 sýru a dle vlastních preferencí dochuť solí, pepřem, popřípadě i špetkou cukru. Vše nechej ještě minutku či dvě zvolna provařit a spojit.
- Tagliatelle servíruj ideálně na hluboký talíř, zasyp je zbývajícím sýrem a bylinkami.