Recept pečený losos se salátem z černé čočky


Pečený losos se salátem z černé čočky

 

KisKis produkty_web_1364x1024_5

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:


  • nůž a prkénko,
  • škrabku a struhadlo,
  • velkou mísu,
  • pekáček,
  • alobal,
  • pánev,
  • hrnec,
  • cedník / síto,
  • papírové utěrky,
  • sůl, pepř a rostlinný olej


Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: oloupat cibuli, oškrábat mrkev a omýt řapíkatý celer. Vše nakrájet. Cibule může být na proužky, mrkev na kostičky nebo nahrubo nastrouhaná, řapíkatý celer na plátky. Oloupat česnek. Otrhat listy petrželky od stonků. Propláchnout černou čočku pod tekoucí vodou.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.

Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.

 

 

Recept pro dvě osoby

 

  1. Do hrnce s vlažnou vodou vysyp propláchnutou čočku a dej ji vařit. Vody nemusí být moc, alespoň ale 5 cm nad dnem. Vaření trvá okolo 15-20 minut a vodu osol až před koncem vaření. Ideálně tedy okolo 12. minuty vaření. Až bude voda osolená, kontroluj měkkost čočky. Voda po osolení dovaří čočku velmi rychle, ta by stále měla trošku při skusu praskat, jako kaviár. I podle něj dostala název Beluga. Čočku slej do cedníku a propláchni studenou vodou, abys zastavil proces vaření.

  2. Předehřej si troubu na 180°.

  3. Vezmi lososa, osuš ho papírovou utěrkou, lehce osol a polož na něj plátek másla. Takto připravenou rybu pevně zabal do alobalu, vlož do pekáčku a dej péct na 10-15 minut.

  4. Listy petrželky spolu s česnekem nasekej na co nejjemnější kousky. S česnekem ti může pomoci struhadlo, nebo mačkadlo na česnek. Oboje smíchej s olivovým olejem, dochuť citronem a solí.

  5. Na mírném ohni rozpal zbytek másla na pánvi, přidej cibuli, mrkev, řapík, granátové jablko a čočku. Promíchej a nechej jen pár minut ohřát, zeleninu lehce zkřehnout.

  6. Vypni oheň pod pánví a do salátu přidej ocet a med, římský kmín, sůl a pepř dle chuti. Vše zamíchej společně se špenátem.

  7. Lososa servíruj se salátem a petrželkovým přelivem.

 


              

Zpět do obchodu