Irský Seafood Chowder
Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!
Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:
- nůž a prkénko,
- cedník,
- vařečku,
- hrnec,
- sůl, pepř a rostlinný olej
Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: nakrájet slaninu na tenké proužky. Oloupat brambory, mrkev a cibuli. Omýt řapíkatý celer. Veškerou zeleninu nakrájet na podobně velké kostičky. Otrhat listy petrželky ze stonků a nasekat je najemno. Mořské plody v cedníku propláchnout studenou vodou.
Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.
Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.
Recept pro dvě osoby
- V hrnci rozehřej lžíci oleje a opeč na něm nakrájenou slaninu. Trochu z ní si schovej na závěrečnou ozdobu.
- Ke slanině přidej máslo, nakrájenou cibulku a brambory, 2 minuty opékej.
- Do hrnce následně přihoď i mrkev a řapíkatý celer, také minutku opékej.
- Poté stáhni teplotu a zeleninu zasyp moukou, během stálého míchání ji nech minutu zapražit.
- Vše zalij 500ml vlažné vody, přidej tymián, bobkový list, většinu petrželky, víno a kukuřici. Vše vař na mírném ohni 10–15min.
- Následně do polévky přidej i mořské plody, smetanu a vař dalších 5 minut.
- Pokud je zelenina měkká, máš hotovo. Vytáhni z polévky tymián a bobkový list, případně ji dosol a opepři dle chuti.
- Servíruj posypané petrželkou a slaninou s plátkem chleba.