Články a recepty

Recept Gyoza knedlíčky

Vepřové knedlíčky gyoza

 

KisKis produkty_web_1364x1024_ (1)

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:


  • nůž a prkénko,
  • škrabku, 
  • struhadlo,
  • velkou mísu,
  • pánev s poklicí,
  • sůl a rostlinný olej


Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: oloupat cibuli, česnek a zázvor. Cibuli najemno nasekat, česnek, zázvor a mrkev najemno nastrouhat. Jarní cibulku očistit, bílou část nasekat najemno, zelenou na šikmé plátky. Připravit si malou misku s vodou.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.

Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.

 

Recept pro dvě osoby

 

  1. Připrav si velkou mísu. Vyklop do ní maso a všechnu zeleninu (cibuli, jarní cibulku, mrkev, česnek a zázvor).

  2. Do mísy také přidej veškeré tekuté suroviny: sójovou omáčku, rybí omáčku a sezamový olej.

  3. Směs ještě trochu osol a vše rukou důkladně promíchej.

  4. Přichází zábava. Rozděl si směs. Na 2 porce potřebuješ 20 dílků, můžeš si je postupným dělením předpřipravit, aby se nestalo, že ti směs do těsta nevyjde.

  5. Nyní přichází samotné plnění taštiček, doporučujeme bedlivě shlédnout video, které najdeš na našem YouTube kanále KišKiš. Připrav si misku s vodou, těsto a masovou směs.

  6. Těsto si rozlož na dlani a noček směsi posaď doprostřed.

  7. Okraj poloviny těsta, který je vzdálenější od tebe, navlhči z horní strany prstem.

  8. Těsto přelož napůl, spodní částí překryj kuličku masové směsi shora.

  9. Svrchní vrstvu těsta skládej do vějíře a přitom ji přilepuj na navlhčenou spodní část. Stačí 4 přehyby vějíře. Pevně k sobě okraje těsta přimáčkni.

  10. Rozpal olej v pánvi s poklicí a 2 minuty na něm zprudka opraž taštičky.

  11. Přilij asi 100ml vlažné vody, přiklop, stáhni teplotu a nech 5min dovařit na páře, kterou jsi právě vytvořil.

  12. Servíruj spolu s teriyaki omáčkou, sezamem, jarní a smaženou cibulkou.



Recept Telecí pavouček

 

Telecí pavouček s dýňovo-karotkovým pyré, šalvějí a vlašskými ořechy

 

KisKis produkty_web_1364x1024_7

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:


  • nůž a prkénko,
  • škrabku,
  • mačkadlo,
  • pánev (ideálně grilovací),
  • hrnec,
  • mixér,
  • šlehač,
  • papírové utěrky,
  • sůl, pepř a rostlinný olej

 


Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: oloupat brambory a mrkev. Omýt dýni. Vše nakrájet na podobně velké kousky. Oloupat česnek. Ohřát smetanu. Otrhat šalvějové listy ze stonku.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.

Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.

 

Recept pro dvě osoby

 

  1. Vyndej maso z lednice, aby získalo pokojovou teplotu.

  2. Z očištěné mrkve škrabkou oloupej pár plátků, na porci cca 8-10ks. Otrhej také pár šalvějových lístků. Rozpal na pánvi větší vrstvu oleje (alespoň 0,5 cm) a osmaž v něm 10 sekund mrkvové plátky spolu se šalvějovými lístky. Vyndej je opatrně na papírovou utěrku a posol je.

  3. Brambory, mrkev, dýni a polovinu množství česneku dej vařit do lehce osolené vody.

  4. Zbytek šalvějových listů spolu s druhou polovinou česneku, vlašskými ořechy, špetkou soli a olivovým olejem rozmixuj na pesto.

  5. Vař zeleninu až do úplného změknutí, mělo by to trvat tak
    15 minut, záleží na velikosti kousků. Slij potom vodu, přidej máslo a ohřátou smetanu. Rozmělni vše mačkadlem, následně ideálně šlehačem do hladka. Pyré můžeš lehce dosolit. 

  6. Rozpal si suchou pánev, maso osušené papírovou utěrkou následně potři v ruce olejem. Polož ho na pánev a opékej zprudka cca 3-4 minuty z každé strany. 

  7. Maso vyndej z pánve a nech ho v teple ještě pár minut odpočinout, přikryj ho například na prkénku miskou. Poté ho nakrájej na tenké plátky.

  8. Servíruj ho s pyré, pestem a mrkvovými chipsy, na talíři ještě čerstvě osol a opepři.



Recept Shakshuka s mozzarellou

Shakshuka s mozzarellou

 

KisKis produkty_web_1364x1024_11

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:


  • nůž a prkénko,
  • pánev (ideálně s poklicí),
  • vařečku,
  • cukr, sůl, pepř a rostlinný olej


Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: oloupat cibuli a česnek a nakrájet obojí najemno. Papriku omýt a nakrájet na proužky. Otrhat listy koriandru od stonků a stonky nasekat na drobno.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.

Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.



Recept pro dvě osoby

 

  1. Na pánvi rozpal lžíci oleje a zpěň na něm cibuli, nech ji zesklovatět.

  2. Přidej najemno nasekaný česnek, proužky papriky a minutu je společně opékej.
  3. Přidej rajčata, 2 lžičky cukru, ½ lžičky soli, špetku pepře, římský kmín a stonky koriandru. Nechej cca 5 minut vše společně lehce probublávat.

  4. Znovu otestuj směs, zda ti chutná, případně ji dochuť pepřem, solí nebo cukrem.

  5. Do rajčatové směsi udělej 4 důlky a opatrně do nich vklepni vejce.

  6. Natrhej rukou mozzarellu na vlákna a posypej s nimi směs.

  7. Stáhni plamen na minimum a pánev přiklop, nebo zakryj alobalem.  Nechej vše dusit cca 5 minut, aby vaječný žloutek byl stále tekutý, pokud ho máš radši natvrdo, dus směs déle.

  8. Servíruj tuto exotickou pochoutku posypanou koriandrem s kouskem pečiva.

 


              

Recept - Poké bowl s lososem a teriyaki majonézou

 

Poké bowl s lososem a teriyaki majonézou

 

KisKis produkty_web_1364x1024_2

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:


  • nůž a prkénko,
  • škrabku,
  • cedník,
  • misku,
  • hrnec,
  • sůl

 


Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: očistit a nakrájet dle vlastní kreativity okurku, ředkvičku a mrkev.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.


Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.




Recept pro dvě osoby

 

  1. Lososa vyndej z lednice, přendej do mističky a zalij ho alespoň na 20 minut přiloženou marinádou.

  2. Sushi rýži důkladně proper, dej do hrnce s vodou (na 200 g rýže náleží 300 ml vody a 10 g soli, což je vrchovatá lžička). Vař rýži na mírném ohni do změknutí, asi 15 minut.

  3. Až rýže vychladne, rozděl ji do servírovacích misek. Na rýži rovnoměrně, hromádku vedle hromádky, rozděl zeleninu a lososa i s marinádou.

  4. Odstřihni roh sáčku s teriyaki majonézou a polij ji křížem krážem přes všechny komponenty v misce.

  5. Na závěr posyp vše sezamem a smaženou cibulkou.

 


              

Recept pečený losos se salátem z černé čočky


Pečený losos se salátem z černé čočky

 

KisKis produkty_web_1364x1024_5

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:


  • nůž a prkénko,
  • škrabku a struhadlo,
  • velkou mísu,
  • pekáček,
  • alobal,
  • pánev,
  • hrnec,
  • cedník / síto,
  • papírové utěrky,
  • sůl, pepř a rostlinný olej


Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: oloupat cibuli, oškrábat mrkev a omýt řapíkatý celer. Vše nakrájet. Cibule může být na proužky, mrkev na kostičky nebo nahrubo nastrouhaná, řapíkatý celer na plátky. Oloupat česnek. Otrhat listy petrželky od stonků. Propláchnout černou čočku pod tekoucí vodou.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.

Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.

 

 

Recept pro dvě osoby

 

  1. Do hrnce s vlažnou vodou vysyp propláchnutou čočku a dej ji vařit. Vody nemusí být moc, alespoň ale 5 cm nad dnem. Vaření trvá okolo 15-20 minut a vodu osol až před koncem vaření. Ideálně tedy okolo 12. minuty vaření. Až bude voda osolená, kontroluj měkkost čočky. Voda po osolení dovaří čočku velmi rychle, ta by stále měla trošku při skusu praskat, jako kaviár. I podle něj dostala název Beluga. Čočku slej do cedníku a propláchni studenou vodou, abys zastavil proces vaření.

  2. Předehřej si troubu na 180°.

  3. Vezmi lososa, osuš ho papírovou utěrkou, lehce osol a polož na něj plátek másla. Takto připravenou rybu pevně zabal do alobalu, vlož do pekáčku a dej péct na 10-15 minut.

  4. Listy petrželky spolu s česnekem nasekej na co nejjemnější kousky. S česnekem ti může pomoci struhadlo, nebo mačkadlo na česnek. Oboje smíchej s olivovým olejem, dochuť citronem a solí.

  5. Na mírném ohni rozpal zbytek másla na pánvi, přidej cibuli, mrkev, řapík, granátové jablko a čočku. Promíchej a nechej jen pár minut ohřát, zeleninu lehce zkřehnout.

  6. Vypni oheň pod pánví a do salátu přidej ocet a med, římský kmín, sůl a pepř dle chuti. Vše zamíchej společně se špenátem.

  7. Lososa servíruj se salátem a petrželkovým přelivem.

 


              

Recept Miso Ramen

Miso ramen s mletým masem, vejcem a zeleninou

 

KisKis produkty_web_1364x1024_3 (1)

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:

  • nůž a prkénko,
  • cedník,
  • pánev,
  • dva hrnce,
  • cukr, sůl.


Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: oloupat česnek a zázvor, najemno je nakrájet či nastrouhat na struhadle. Jarní cibulku nakrájet na kolečka.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.

Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.



Recept pro dvě osoby

 

  1. V hrnci přiveď vodu k varu, osol ji a vejce pokojové teploty (alespoň 10 minut mimo lednici) do ní opatrně vlož. Vař přesně 7 minut.

  2. Po 7 minutách vodu z vajec slij, vejce v hrnci lehce pobouchej o dno a ochlaď proudem studené vody. Vodu v hrnci několikrát vyměň a až budou vejce ochlazená tak, že je možné je udržet v ruce, oloupej je.

  3. Dej vařit vodu na nudle, na 100g/1l vody. Při varu vodu osol a  nudle v ní vař 10-15 minut na skus, poté vodu slij.

  4. Rozpal sezamový olej v pánvi, nech na něm zpěnit česnek a zázvor. Přidej maso, rozmělni ho vařečkou a nechej 2 minuty opékat. Podlij ho mirinem a nech minutu vypařovat. Přidej sójovku, rybí omáčku a pozvolna opékej ještě 7-10 minut.

  5. Litr vody přiveď k varu, rozpusť v ní bujónku a přidej dashi prášek. Vše nechej 5 minut provařit.

  6. Přidej miso pastu a vývar míchej, dokud se pasta nerozpustí. Hrnec v té chvíli stáhni z ohně, pro zachování prospěšných látek v pastě je lepší dále ji už nevařit. Vývar ochutnej a dle svých preferencí ho můžeš dochutit solí a špetkou cukru.

  7. Do misek rozděl nudle, zalij je polévkou, navrch přidej mleté maso, rozpůlené vejce, kukuřici, špenát, jarní cibulku a posyp vše sezamem. Itadakimasu :-) 


              

Recept Kuřecí Satay

Kuřecí satay se salátem z rýžových nudlí

 

KisKis produkty_web_1364x1024_6

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:


  • nůž a prkénko,
  • mixér,
  • dvě misky,
  • pánev,
  • cukr, sůl a rostlinný olej

 

Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: oloupat česnek, červenou cibuli a zázvor. Česnek a zázvor nahrubo pokrájet. Nahrubo nasekat koriandr.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.


Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.

 



Recept pro dvě osoby

 

  1. Bambusové tyče nalož do misky s vodou, aby se při opékání (grilování) neopalovaly.

  2. Rýžové nudle také namoč do misky s vlažnou vodou, aby nasákly co nejvíce vlhkosti.

  3. Vyrob arašídovou omáčku. Do mixéru vlož arašídové máslo, hrubě pokrájený zázvor, česnek, sójovou a rybí omáčku, kokosové mléko, lžičku cukru a šťávu z půlky limetky. Rozmixuj. Pokud je omáčka moc hustá, můžeš přidat vodu. Omáčku ochutnej, můžeš ji dle vlastních preferencí dosladit, dosolit, nebo přidat kapku limetky.

  4. Uvař 500ml vody a trochu ji osol. Studenou vodu z nudlí slej a znovu je zalej vařící vodou. Nudle nech stát do změknutí. Pokud jsou nudle moc tuhé, proces se slitím a zalitím nudlí vařící vodou ještě jednou opakuj.

  5. Podélně rozkroj okurku napůl, každou půlku znovu napůl, vytvoříš tím jakési dlouhé trojúhelníkové tvary. Z nich po celé délce odkrojíme měkké vnitřní části okurky, jádřince, které by nám v salátu dělaly neplechu. Okurku nakrájíme na menší kostičky, maximálně 1cm veliké. Červenou cibuli rozkroj na čtvrtiny a nakrájej na tenké proužky.

  6. Připrav si špejle a maso. Maso na špejle rovnoměrně napíchej, ideálně každý kousek projeď nadvakrát, jako když šiješ jehlou, aby ti ze špejle nespadlo. Na jednu porci náleží dva špízky.

  7. Na pánvi rozpal lžíci oleje a maso opeč nejprve zprudka, z každé strany 2-3 minuty, potom teplotu stáhni a maso ještě z každé strany znovu 5 minut dopeč. Můžeš ho častěji otáčet, aby se ti nepřichytilo. 

  8. Na talíř servíruj kopeček rýžových nudlí, zasyp je okurkou, cibulí, edamame boby a vše bohatě přelij arašídovou omáčkou. Na salát posaď dva špízy a talíř dozdob koriandrem.


              

Recept - Irský seafood chowder

Irský Seafood Chowder

 

KisKis produkty_web_1364x1024_9

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:


  • nůž a prkénko,
  • cedník,
  • vařečku,
  • hrnec,
  • sůl, pepř a rostlinný olej

 


Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: nakrájet slaninu na tenké proužky. Oloupat brambory, mrkev a cibuli. Omýt řapíkatý celer. Veškerou zeleninu nakrájet na podobně velké kostičky. Otrhat listy petrželky ze stonků a nasekat je najemno. Mořské plody v cedníku propláchnout studenou vodou.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.


Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.



Recept pro dvě osoby

 

  1. V hrnci rozehřej lžíci oleje a opeč na něm nakrájenou slaninu. Trochu z ní si schovej na závěrečnou ozdobu.

  2. Ke slanině přidej máslo, nakrájenou cibulku a brambory, 2 minuty opékej.

  3. Do hrnce následně přihoď i mrkev a řapíkatý celer, také minutku opékej.

  4. Poté stáhni teplotu a zeleninu zasyp moukou, během stálého míchání ji nech minutu zapražit.

  5. Vše zalij 500ml vlažné vody, přidej tymián, bobkový list, většinu petrželky, víno a kukuřici. Vše vař na mírném ohni 10–15min.

  6. Následně do polévky přidej i mořské plody, smetanu a vař dalších 5 minut.

  7. Pokud je zelenina měkká, máš hotovo. Vytáhni z polévky tymián a bobkový list, případně ji dosol a opepři dle chuti. 

  8. Servíruj posypané petrželkou a slaninou s plátkem chleba.

 


              

Recept - Grilovaný Halloumi sýr

Grilovaný sýr halloumi s hummusem a bylinkovým salátem

 

KisKis produkty_web_1364x1024_8

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:


  • mixér,
  • cedník,
  • dvě misky,
  • pánev,
  • cukr, sůl, pepř a rostlinný olej




Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: oloupat česnek, otrhat lístky máty a petrželky ze stonků a nasekat je najemno.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.

Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.

Recept pro dvě osoby

 

  1. Připrav kuskus. V míse ho nejprve smíchej se špetkou soli a lžící olivového oleje. Hned potom ho zalij teplou, ne vařící vodou. Pozor: vařící voda by mohla způsobit, že kuskus bude moc kašovitý a slepí se. V našem případě si kuskus vezme tolik vody, kolik pro své nabobtnání potřebuje. Tudíž ho raději zalij větším množstvím vody, kterou případně potom sliješ.
  2. Scezenou cizrnu, česnek, tahini pastu, římský kmín a šťávu z půlky citronu rozmixuj pomocí mixéru ve 100ml olivového oleje do hladka. Hummus osol dle vlastních preferencí.

  3. Rozpul rajčata, podélně rozčtvrť okurku, oboje zbav dužiny a nakrájej na kostičky.

  4. Z nabobtnalého kuskusu slij případně nadbytečnou vodu, smíchej ho se zeleninou a bylinkami, zakápni zbytkem olivového oleje, trochou šťávy z druhé půlky citronu a osol, opepři. Vše dobře promíchej.
  5. Na rozpálenou pánev nalij lžíci oleje a dobře opeč z obou stran do zlatova sýr halloumi.

  6. Servíruj na salátu s hummusem.


              

Recept - Tagliatelle s estragonem


Tagliatelle s kuřecím masem, žampiony a estragonovou omáčkou

 

KisKis produkty_web_1364x1024_4

Nalij si sklenku dobrého vína a jdeme na to!

Než se pustíš do přípravy a samotného vaření,
ujisti se, že máš následující:


 

  • nůž a prkénko,
  • malý hrnec,
  • velký hrnec na těstoviny,
  • hlubokou pánev,
  • vařečku,
  • síto,
  • mixér,
  • sůl, pepř a rostlinný olej




Prvním krokem k úspěchu je dobrá příprava. Kuchaři tomu říkají „mise en place“, což není zaklínadlo, ale francouzský pojem jako „mít vše na svém místě“. Pro Tebe to znamená připravit si suroviny, které je potřeba očistit, oloupat a nakrájet. U tohoto receptu to je: oloupat a nahrubo nakrájet šalotku. Nakrájet kuřecí maso na nudličky, žampiony na čtvrtky. Otrhat listy estragonu od stonku.

Rozcvičku máš za sebou, jde se na to.

Pokud máš raději video, mrkni na celý recept ZDE.

 



Postup pro dvě osoby:

 

  1. V menším hrnci rozpal polovinu másla, nech ho rozpustit a přidej nasekanou šalotku.
  2. Vezmi lístky i stonky estragonu, oboje přihoď k šalotce, zalij koňakem a nech ho asi minutku vypařit.

  3. Přilij smetanu, stáhni teplotu a nech 15 minut redukovat. Pozor, smetana ráda utíká přes okraj hrnce.

  4. Ze smetany vytáhni vidličkou stonky a vyhoď je. Svému účelu již posloužily dobře. Omáčku i s lístky estragonu rozmixuj mixérem a přeceď ji přes síto do jiné nádoby.
  5. Mezitím dej vařit vodu na těstoviny v poměru 1 litr vody na 100g těstovin, vodu osol až při varu, slanost vody by měla připomínat moře. Pokud můžeš, těstoviny hoď do vody těsně před koncem přípravy masa v následujícím kroku, vař je 2-3 minuty. Než je sliješ, schovej si trochu vody z vaření.

  6. Rozpal lžíci oleje na pánvi, přidej k němu druhou polovinu másla a nech ho rozpustit. Na směsi tuků opékej kuřecí nudličky a hned po nich i žampiony, osol špetkou soli a restuj 5-7 minut.

  7. Těstoviny přidej na pánev k masu, zalij je estragonovou omáčkou, přidej 2-3 lžíce slané vody z těstovin. 

  8. Do těstovin na pánvi vmíchej 2/3 sýru a dle vlastních preferencí dochuť solí a pepřem. Vše nechej ještě minutku až dvě zvolna provařit a spojit.

  9. Tagliatelle servíruj ideálně na hluboký talíř a zasyp je zbývajícím sýrem.


              

Nahoru
11 položek celkem